top of page

TILLBAKA TILL När 2021

 

TEA GISTORP LARSSON

"Från storstadsliv till lugn socken"

 

Bredvid den gamla skolan i När, i den tillhörande lärarvillan, träffade jag Staffan Wrigstad, 80 år. Han hälsade artigt på mig och vi gick in och fikade tillsammans med hans fru Maria. “Här i När blir man alltid bjuden på fika när man hälsar på, oavsett tid på dygnet” berättar de båda som nu varit lugna Närbor i 15 år och lämnat storstadslivet bakom sig.  Staffan har nämligen jobbat som diplomat och därav bott på många ställen i världen som till exempel Stockholm, Peru, Guatemala, Rom och New York. När det var dags att gå i pension ville paret Wrigstad landa på ett lugnt ställe och efter noggrant letande för det rätta stället hamnade de här i När. 

 

För att bidra och komma in i samhället påbörjade Staffan ett projekt där han tillsammans med sju andra Närbor och Närkar samlar ihop gamla fotografier från socknen till ett historiskt arkiv. Han letar upp information om personerna på bilderna och skriver text till respektive bild som sedan folk från När och fjärran kan komma och se på när de har utställning en gång om året.  

 

Staffans vardag består bland annat av att läsa de många olika böckerna på deras hyllor, att underhålla hus och trädgård, att fika, att läsa ikapp alla tidningar från helgen som kommer från fastlandet på måndagarna, att jobba med det historiska arkivet i den gamla skolan, att mata fåglar och att gå på promenader. En perfekt, lugn vardag helt enkelt. 

bottom of page