top of page

TILLBAKA TILL GARDA 2020

GUSTAF HAMMARSTRÖM
"GARDAS GUDFADER"

Sture Dahlbom föddes 1938 i Garda och har bott här sen dess, förutom ett par år i Ljugarn.

När vi var med klassen första gången i Garda sa Björn Erlandsson Scharp ,våran guide och likaså gammal fotoelev på folkan, att är det någon som måste vara med projektet så är det Sture. Folk kommer förvänta sig att han är med.

 

Björn är även med första gången jag träffar Sture. Vi sitter ute i hans snickarverkstad. De pratar om Garda, både generellt och personligt. Om livet på gården förr, farbror Valle, snickeri, Ekbacken, Midaiks och Stures fru Inga. Inga är också vida känd då hon många år åkte runt med bokbussen på Gotland. Hon jobbade sedan på biblioteket i Garda innan det lades ner.

 

När Sture och Inga träffades praktiserade hon på ålderdomshemmet i Garda. Det hade Sture fått höra på byn så när hon varit där i blott tre dagar, utan att ha träffat henne, ringde han för att bjuda ut henne på bio. De såg Tarps Elin.

- Man måste vara snabb, säger Sture och ler stort.

 

Vi åkte sedan ner till Midaiks. Två mer än 1000 år gamla ekar stående på varsin sida om den gamla vägen, halvvägs mellan Garda och Buttle. Där nere har Sture byggt ett stort vindskydd med grillplats, bänkar, till och med ett utedass. Här brukar Sture träffa jaktlaget efter jakten. Det har även nyttjats av festsugna ungdomar i Garda. Något Björn har viss kunskap om.

 

Vi ses igen några veckor senare. Den här gången bara jag och Sture. Återigen i snickarverkstaden.

Härute har Sture i många år byggt en tvåsitsig utemöbel med hjul. Den säljer han för att dryga ut pensionen lite säger han. Men nu under jaktsäsongen så går jakten före och han har halkat efter lite med beställningarna.

 

Huset där Sture bor ligger granne med gården han växte upp på, och sedan också drev. Genom ett stort fönster längst in i verkstaden ser man ner till de gigantiska ladugårdarna. Gården är inte längre i familjens ägo.

- När farfar köpte gården var det bara ett litet hus och en liten ladugård. Nåt har man gjort iallafall.

bottom of page