top of page

TILLBAKA TILL GARDA 2020

ELSA NILSSON
"BLAND ALLVAR OCH GEMENSKAP"

Mitt bland allvaret och verkligheten finns på Garda Brandstation en glädje, stolthet och gemenskap som lätt smittar av sig när man stiger in genom dörrarna och möts av öppna armar och stora leende. Det här är något som jag tror har en stor betydelse för de otroliga brandmän som ofta måste ta sig an svåra och jobbiga situationer i sin vardag för att hjälpa sin hembygd och oss invånare på öjn. Jag har träffat 6 av 10 utav dessa modiga brandmän och med hjälp av denna utställning vill jag påvisa just deras gemenskap och glädje på stationen, för det var vad som slog mig mest under mina besök.

Garda Brandstation är varken heltid- eller deltidsbemannat, utan ett brandvärn utrustat med en brandbil och 10 aktiva brandmän. De är inte en resurs som räknas med, utan vid larm har de volontära brandmännen ett val att se om de har möjlighet att ta sig till brandstation och pågående larm. Trots detta är det nästan alltid mellan fyra och fem brandmän som dyker upp på varje larm, en extra insats som alltid är uppskattad bland Gotlands resterande brandstationer. 

- Det är tacksamheten man får tillbaka, leende och tanken på att man kan göra skillnad som får en att vilja fortsätta, säger några av de brandmän jag träffat.  

Med hjälp av utställningen vill jag även säga tack, tack för erat viktiga arbete som räddar liv.  

Det här är en hyllning till er!

Tack till Garda brandstation, stationschef Magnus Johansson, brandmännen Liza Horwitz, Mattias White, Andreas Wiklund, Roger Cederlund och Niclas Runesson för eran medverkan!

bottom of page