top of page

TILLBAKA TILL BURS 2022

 

JULIA ZERNELL

"​Att våga vara som en vill "

En fotografisk berättelse om Irene Duckert.

"Tänk om du föddes ur ett frö på en annan planet och kunde bli den du ville? 

I en av kurvorna i början av Burs socken, mellan äng och skog, dyker en oväntad samling hus upp. En enhet med tak i udda vinklar och i olika material och färger. Gården, som kallas Flors i Burs, var på 70-talet ett konstnärskollektiv. Platsen är fortfarande en plats för kreativa människor och idag bor där en keramiker, en snickare och i det gula huset med den blå dörren bor teaterprofilen Irene Duckert. 

 

Irene flyttade till Gotland för trettio år sedan och har bott i Burs i sex år. Då gjordes den dåvarande industrilokalen om till bostad och scenografiverkstad, den tidigare glasstudion blev teaterstudio. 1997 skapade Irene den fria teatern ‘Teaterambulansen' tillsammans med musikern Anna-Karin Renard. Syftet var att skapa en mobil teater som turnerar till skolor för att skapa kreativa rum för barn att utforska viktiga frågor i. Vem är jag och vem är jag gentemot andra? Vem vill jag vara? Föreställningarna väcker tankar för barn och unga om bl a tillhörighet, könsidentitet och sociala normer på ett öppet och involverande sätt. Vid sidan av Teaterambulansen jobbar Irene som dramapedagog för barn på Kulturskolan Gotland.  

 

Hemma hos Irene finns ett lugn trots att intrycken är många. Detaljer vittnar om ett innehållsrikt liv inom teatern och liksom Irene och hennes scenkonst är tingen färgstarka, väcker frågor och fyllda av lekfullhet och värme. 

bottom of page