top of page

TILLBAKA TILL När 2021

INDRA ARNBORG
".........."

Här lägger vi in den nya texten

TILLBAKA TILL När 2021

INDRA ARNBORG
"Maja"

En kväll i November ringde jag Maja Gredemark. Då visste jag ingenting om henne, och jag förväntade mig inte att hon skulle vilja ställa upp på fotoprojektet. Men en glad kvinna svarade i andra änden och vi bestämde att vi skulle ses på en fika. Jag kände mig bekväm på en gång i Majas närvaro, och när vi träffats under projektets veckor har jag fått äran att lära känna henne. 


Maja är uppvuxen i Stånga, men vid 19 års ålder gifte hon sig med sin Sten, och flyttade då till När. Huset hon bor i nu är samma hus som han växte upp i. När jag kom dit första gången fastnade jag direkt för de varma härliga färgerna som fyllde huset, och alla spännande prylar och bilder som jag spenderade lång tid vid. Det kändes varmt och välkomnande.


Tillsammans fick Maja och Sten tre barn som nu bor på fastlandet med sina familjer. Sten lever tyvärr inte längre, då han hastigt gick bort för 14 år sedan. Hon bestämde sig för att hon skulle klara av livet utan honom, och det har hon gjort. Nu bor Maja själv i deras hus, men hon har mycket kontakt med sina barn. De kommer på besök på somrarna och varje vinter åker hon till fastlandet för att fira jul med dem. En tomtelatte köper hon alltid som tradition på flygplatsen.


En dag åkte vi till Majas strandbod i Djaupdy. Det var en kall förmiddag i december och kylan gjorde att vi inte lyckades komma in i boden. Men miljön var magisk så vi stod ute i snön och fikade. Det var Sten som byggde boden och där har de spenderat mycket tid tillsammans. Det är även där i vattnet hans aska är utspridd, så Djaupdy är en viktig och betydelsefull plats för Maja.


Redan från första mötet gjorde Maja ett starkt intryck på mig med sin positiva och öppensinnade livsinställning. Jag är väldigt glad för att ha fått ta del av Majas berättelse och besöka hennes två vackra hem. Tack kära Maja för att du velat umgås med mig och för att jag fått en så fin ny vän.

bottom of page