top of page

HEDVIG ÅSTRANDSSON
RANGSARVE KVARN

I utkanten av Alva ligger Rangsarve kvarn, en kvarn i holländsk stil från 1800-talet, som då och då ses över och sköts om av Sven Siggstedth. När Sven flyttade till Gotland och sitt hem utanför Alva för snart nio år sedan stod kvarnen i dåligt skick med murknande trä och i stort behov av underhåll.

 

Under några års tid åkte Sven förbi kvarnen påväg till arbetet och möttes varje dag av synen av den gamla kvarnen som stod vid vägkanten, på väg in i förfall. Han beslutade sig för att ta saken i egna händer och erbjöd sig som frivillig till Alva hembygdsförening som äger kvarnen.

 

Utsidan målades med tjära, flera plankor och delar av golvet byttes ut och en av vingarna behövde lagas. Mycket av jobbet gjorde Sven helt själv men han fick även hjälp av andra.  Kvarnen är ett vackert och landskapstypiskt inslag på Gotland, något som Sven tycker är viktigt att bevara till kommande generationer att ta del av. En dröm hade varit att få igång den igen, men för det hade det krävts mer arbete, pengar och inte minst entusiaster likt Sven. 

bottom of page